Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 21:41 - Изгониха Коритаров от Нова телевизия
Автор: istina Категория: Изкуство   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
3



Повод за раздялата бил "неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели" 21.11.2008

Георги Коритаров е изгонен от новите собственици и управители на Нова Телевизия (ntv.bg).

От пиар отдела на медията съобщиха, че "повод за раздялата е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели" без да конкретизират за какво точно използване става дума.

Служители на телевизията казват, че във връзка с тази и предишните кадрови промени в офисите цари потискаща атмосфера и несигурност.

imageЛора Крумова остава водещ на сутрешния блок "Здравей, България". Предаването щяло да продължи да се излъчва, както до сега - всеки делничен ден от 6,55 до 10,00 ч.

Седмичникът "Уикенд", известен със скандалните си, но рядко потвърждавани публикации, пише днес на първата си страница с огромен шрифт, че Коритаров бил заловен да иска огромен рекет в милиони от шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

Според Коритаров, цитиран от mediapool.bg, уволнението му било пряка функция от публикацията в жълтата преса.

Ръководителката на агенция D&D Диана Дамянова, която осигурява връзките с обществеността на "Лукойл България", заявила пред mediapool.bg, че Коритаров се е обърнал към директора на компанията Валентин Златев "с

предложение за изключително нечиста сделка за земя,

която е била отказана".

Този случай е описан в "Уикенд". От "Лукойл" сигнализирали на Нова телевизия и "благодарят на медията за бързата реакция".

""Това е един изключително неприятен случай, който предпочитам да не коментирам", каза Диана Дамянова.

Консултантката на борда на директорите на Нова телевизия Силва Зурлева също потвърдила за писмо от "Лукойл". Според нея обаче било абсурдно да се мисли, че телевизията може да се повлияе по такъв начин за уволнение или назначаване на когото и да било, и в случая става въпрос за натрупвания във времето и за използване на националния ефир за лични цели.

Когато беше обявен публично отдавна известния в журналистическата колегия факт за

доносничеството на Коритаров за Държавна сигурност

по време на комунистическия режим, той призна какво е вършил и заяви от екрана: "Не се гордея с този период от живота си. Нямаше да мога да издържа издевателствата в армията, но може би трябваше да намеря някакъв друг начин за изход".

Той се извини на всички, на които е причинил злини и страдания, докато е сътрудничил.

През май 2006 г. Коритаров влезе в конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Тогава министърът използва друг повод, за да извади на светло агентурното досие на журналиста, популярен от практиката си във в. "Демокрация" и Радио "Свободна Европа".

В разразилия се скандал социологът Андрей Райчев съобщи, че Коритаров е написал 270 страници доноси за Държавна сигурност - 15 от тях - за 11 свои състуденти от Софийския университет.

"Георги Коритаров е морален изрод!", заяви Райчев в емоционален изблик в предаване на Би Ти Ви.

След като стана публично известно, че Коритаров е бил агент на Държавна сигурност, Българският Хелзинкски комитет (БХК) бе напуснат от популярни личности като Копринка Червенкова и Антонина Желязкова, които бяха сред учредителите на организацията.

Те напуснаха с аргумента, че БХК не е привлекателна организация за тях, след като за правозащитник се определя човек с минало на доносник.

По-късно БХК изключи Коритаров поради агентурното му минало. В продължение на години Коритаров беше член на Общото събрание на комитета.

imageМеждувременно

Коритаров периодично беше удостояван с награди

за журналистическо майсторство и гражданска доблест от различни организации въпреки протестите на редица колеги:

- годишната награда на президента на Радио "Свободна Европа" и радио "Свобода" за 2001 г. за "изключителен принос за отстраняването от власт на Слободан Милошевич";

- годишната награда на НАФТЕКС за "гражданска позиция" - 2003 г.;

- годишната награда за "най-добър политически анализатор" за 2003 г. на политически кръг "Мисъл";

- специалната награда на "Промедия" в рамките на международния радио-телевизионен фестивал в Албена - 2003 г. за "успешно съчетаване на радио и телевизионна журналистическа форма в предаването "Блиц";

- голямата специална награда на радио-телевизионния фестивал в Албена 2003 г. - участие в церемонията по връчването на годишните награди "Еми" в Ню Йорк;

- годишната награда на Българска медийна коалиция (БМК) за цялостен принос за независимостта на медиите в България и утвърждаване на ценностите на гражданското общество.

По време на скандала СДС обяви за "неуместни и неприемливи от морална гледна точка по-нататъшните участия в предаванията на Георги Коритаров" и призовава представителите на всички десни политически сили и други демократични формации да подкрепят тази позиция.

Но когато няколко месеца по-късно председател на СДС стана президентът Петър Стоянов, това ограничение отпадна.

Фактът, че въпреки скандалите Коритаров остана за още две години и половина на екрана на Нова телевизия беше коментиран с професионалните му отношения в миналото с председателката на Борда на директорите в телевизията Силва Зурлева.

imageСега, след смяната на собствениците и нейното отстраняване, е станало възможно и неговото махане.

Георги Коритаров е роден на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология - сърбохърватски език в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски, твърди, че ползва и китайски и албански език. С журналистика започва да се занимава от 1990 г. при създаването на вестник "Демокрация" като парламентарен репортер.

По-късно работи за кратко във вестниците "Демокрация 91" (на първите отцепници от СДС, либералите на Петко Симеонов) и "Континент". От 1992 г. е в радио "Свободна Европа".

В него най-напред е политически репортер, а по-късно и водещ на информационно-аналитичните предавания "Радиожурнал", "Светът в 13", "Преди полунощ" и "Балкански компас".

От януари 2003 г. Коритаров проби и в тв ефира, като водещ на аналитичния преглед на печата "Блиц", съвместно издание на радио "Свободна Европа" и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок "Тази сутрин".

В началото на 2004 г. обаче договорът между двете медии изтече и предаването бе спряно без обяснение защо се прави това.

От началото на 2005 г. той се премести в ефира на Нова телевизия и радио "Нова Европа", което за известно време наследи финансираната от САЩ радиостанция, закрита в края на 2003 г.

Неговото половинчасово токшоу "Коритаров лайв" първоначално се излъчваше късно вечерта, а по-късно стана част от сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България", където журналистът се утвърди като водещ в тандем с редакторката на предаването Лора Крумова.

Междувременно в. "Стандарт" помести материал под заглавие "Агент Алберт от ДС не е символът на демокрацията" (13.02.2004 г.), в което разкри, че журналистът е бил агент на ДС с псевдоним Алберт.

Изданието се позоваваше на материали, предоставени от анонимен източник, който показал дебела папка със собственоръчно написани от Алберт донесения, както и личното картонче на агента - т.нар. образец №4.

Там за първи път се споменаваха и донесенията, писани срещу брата на социолога Андрей Райчев - журналиста Владимир Райчев, един от основателите на в. "24 часа".

В навечерието на разсекретяването на архивите на МВР до 1991 г. Коритаров попадна в списъка с водещи журналисти и медийни шефове, за които колежката им Ангелина Петрова поиска справка от вътрешното ведомство за евентуалното им агентурно минало.

Данните за Коритаров бяха потвърдени и от самия министър Румен Петков, което бе изтълкувано от наблюдатели и като опит за разправа заради ефирни сблъсъци между водещия и видни фигури в МВР.

В специално изявление тогава ръководството на Нова телевизия обяви, че застава зад своя кадър.


function showtip(){ document.getElementById("tooltip").style.visibility = "visible" } function hidetip(){ document.getElementById("tooltip").style.visibility="hidden" }
image imagesvejo.net


Тагове:   нова,   телевизия,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: istina
Категория: Изкуство
Прочетен: 669060
Постинги: 393
Коментари: 370
Гласове: 5803
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930