Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 00:28 - Студовата алергия. Как да се предпазим от този проблем през зимата
Автор: istina Категория: Други   
Прочетен: 2847 Коментари: 0 Гласове:
3



  image

С падането на снега и понижаването на температурите сякаш изчезват повечето причинители на алергии - насекоми, полени, цветен прашец и треви. Повечето, но не всички. Зимата е периодът за проява на студовите алергии.

 

Минусовите температури през зимата, комбинирани с вредното влияние на парното и климатиците, изсушават и нараняват кожата. Това често води до отслабване на защитните й функции. Драстичната разлика между температурата в топлото помещение и студа навън може да предизвикат дори своеобразен термичен шок, при което съдовете се свиват, кожата започва да се лющи, зачервява се и се разранява. Това улеснява размножаването на бактерии и гъбички, които атакуват кожата и понякога водят до развитие на възпалителни процеси. Увредената структура на кожата благоприятства проникването на различни алергени, което може да доведе до развитие на студова алергия.

 

Макар и малко познат, студовата алергия е често срещан проблем през зимата. При това заболяване се наблюдава генетична предразположеност, но това не е задължително. По-често страдат децата, но студова алергия може да се прояви и в по-късна възраст. Болестта има и полови зависимости. Жените, особено по-младите, са сред основния контингент потърпевши.

 

Студовата алергия не е просто непоносимост към ниските температури. Специалистите обясняват, че това неразположение може да се отключи при конкретни метеорологични условия като много силен студен вятър и влага, но също така и при плуване в ледени води, а дори при пиене на студени напитки. Когато тялото се изложи на по-ниски температури, настъпва обезкървяване на кожата. Тъй като кръвта, достигаща до кожните клетки, е бедна на кислород, може да се стигне до цианоза. Върху кожата постепенно избиват лилави петна, усещат се парене и сърбеж, а по откритите места като челото и носа може да се появи дори болка. Освен повишената чувствителност на кожата, след въздействието на ниските температури си появяват и други оплаквания, които са пряк резултат от намалената имунна защита. Това може да е главоболие, отпадналост, запушен нос, дори кашлица, зачервяване на очите и др. Макар и рядко, може да се получат плътни образувания по пръстите на ръцете или около коленете.

 

Диагнозата студова алергия се поставя задължително след като консултация със специалист дерматолог, който да назначи лабораторно изследване на кръвта. Лекарите напомнят, че единственият начин да се предпазим от студова алергия е , да не допускаме общ спад в имунната система и дехидратиране на кожата. Препоръчително е да се приемат повече плодове и зеленчуци,както и храни, богати на витамин А, Е и С. Полезни вещества и микроелементи, можем да си набавим с консумация на повече черен дроб, моркови, тикви, шипки, цитрусови плодове, зеле и касис. Топли обувки, дрехи и ръкавици също отчасти помагат за справяне с проблема. Лекарите съветват при развитие на студова алергия ,пациентите да не пушат или поне да ограничат цигарите, тъй като никотина влиае на кръвообръщението. Установено е, че пушачите страдат от системен недостиг на витамин С, което пък по-бързо състарява кожата, изсушава я и спомага за появата на ранички.

 

За да се намалят последствията от студовата алергия, в домашни условия може да се правят маслени бани на ръцете. Подходящи са всички растителни масла, като към тях може да се добавят и няколко капки лимонов сок. Необходимо е да се използват подходящи овлажняващи продукти за откритите части на тялото. Козметичната индустрия предлага богати по състав продукти, които изграждат защитния щит на кожата. Това са различни хидратантни, ревитализиращи и подхранващи кремове, които предпазва кожата от негативното действие на ниските температури и стимулира капилярното кръвообращение.

www.puls.bg



Тагове:   как,   алергия,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: istina
Категория: Изкуство
Прочетен: 669236
Постинги: 393
Коментари: 370
Гласове: 5804
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930