Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2008 17:54 - Пирински: Работихме много, заслужаваме 13-а заплата
Автор: istina Категория: Новини   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
3




На две поредни заседания председателският съвет е обсъждал въпроса и всички парламентарни групи са изразили съгласие за получаването на коледни премии 17.12.2008

imageЗаради цялостната си дейност депутатите имат право на допълнително възнаграждение тази година. Това заяви председателят на Народното събрание (НС) Георги Пирински по повод коледните бонуси за народните представители.

На две поредни заседания председателският съвет е обсъждал въпроса и всички парламентарни групи са изразили съгласие за получаването на премии. Според Пирински са били отчетени "мненията и смущенията в обществото дали това е уместно".

При вземането на това решение надделя мнението, че ние не искаме допълнителни средства от държавния бюджет, тъй като Народното събрание възстановява над 1,7 млн. лева и има неизразходвани средства от бюджета на парламента, които могат да бъдат оползотворени, поясни председателят на НС.

Според Пирински има основания за бонуси, тъй като през последната парламентарна сесия е имало

интензивна законодателна дейност

"Разбирам остротата на интереса към въпроси от този характер, но не мога да не споделя безпокойството си от нагнетяването на общественото мнение, което поставя незаслужена отрицателна оценка на парламента и неговата работа", подчерта той пред журналисти.

Георги Пирински се обърна към всички, "които имат очи да видят и уши да чуят, че онова, което се прави напоследък по всякакъв повод, е пряка заплаха за нормалното функциониране на държавата, за спазването на законите и за решаването на въпросите от жизнена важност за всеки български гражданин".

"Послания, които звучат от телевизионните екрани, че всички народни представители са дошли в парламента, за да обогатяват някого, че са хора недостойни, че са особен вид граждани, които нямат нищо общо с народа и обществото, че са тук единствено да вредят, са безкрайно долни морално и пряко нарушават основните правни норми на държавата", категоричен бе председателят на НС.

Това не е 13-а заплата, защото такава няма предвидена, а спестени от самия парламент средства, обясни и председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов.

По думите му става дума за средства, събрани от глоби за отсъствия от заседания и комисии, както и други икономии, които всяка година се разпределят по този начин. Очакваше се вчера счетоводството на парламента да даде разчет за натрупаната сума.

Популистко е да се отказваме от парите

още повече, че много от нас ги даряват в избирателните си райони, коментира и шефът на синята парламентарна група Йордан Бакалов, който от години помагал на децата от дом в Асеновград. Според него така всеки можел да направи личния си избор, а не средствата да се насочват за благотворителност централно.

Идеята все пак има и противници. Зам.-шефът на депутатите социалисти Георги Юруков се изказал против премиите пред колегите си. Срамежливо депутатите подхождат и към коледните тържества - червените пазели в тайна, че ще имат депутатски купон в четвъртък в "Кристал палас", пише "24 часа".

"Кризата ще легне като тежест на следващото правителство, защото управляващите авансово ще изхарчат парите от бюджета през първата половина на 2009 г., заяви Цветан Цветанов, председателят на политическата формация ГЕРБ.

По думите му вътрешният министър Михаил Миков, който е издал заповед за награждаване на около 50 служители на МВР с по 2800 лева, "няма искреност към редовите и честни служители в системата".

"Не може, когато заявяваш, че няма да има 13-а заплата и допълнителни материални стимули за служителите, да намериш форма и начин да наградиш 50 човека чрез селективен подход, който не се обяснява на останалите служители. Така се губи тяхното доверие", коментира Цветанов.

Скандал с 13-ата депутатска заплата гръмна и преди три години, когато независимият депутат Стела Банкова се възмути, че са й превели бонуса, без да го иска, като демонстративно го върна в плик на зам.-шефа на НС Любен Корнезов. После се оказа, че тя объркала превода с парите, които се полагат за работа в комисиите.

От "Атака" също се възмутиха, но неприбрани суми не останаха. Тези, които най-много се възмущават, първи си вземат 13-ата заплата, коментираха депутати с дълъг стаж.

В началото на месеца просветният министър обяви, че той, неговите заместници и главните секретари в образователното министерство се лишават от декемврийските си заплати. Със спестените средства ще бъдат издадени картички, тефтери и календари за предстоящите коледни и новогодишни празници.


function showtip(){ document.getElementById("tooltip").style.visibility = "visible" } function hidetip(){ document.getElementById("tooltip").style.visibility="hidden" }
image imagesvejo.net
image


Тагове:   Много,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: istina
Категория: Изкуство
Прочетен: 669303
Постинги: 393
Коментари: 370
Гласове: 5804
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930